• MORENA

    Na hodine hudobnej výchovy sme si so štvrtáčkami vyrobili takúto Morenu, staroslovanskú bohyňu zimy a smrti. Starí Slovania verili, že keď ju zapália a hodia do rieky, z osady odíde zlo, choroba aj smrť.

  • OZNAM

    Važení rodičia, milí žiaci. 

    Veľkonočné prázdniny trvajú od 28.03.2024 do 02.04.2024. Žiaci sa do školských lavíc vracajú v stredu 03. 04.2024.

    Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov vám praje kolektív Spojenej školy Petrovany. 

  • SVETOVÝ DEŇ VODY – 22.3.2024

    Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je VODA PRE MIER. Cieľom je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, ako aj jej znečistenie môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete.

    22. marca sa od roku 1993 po celom svete oslavuje Svetový deň vodyValné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň na pripomenutie si dôležitosti vody pre celú našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazuje na starostlivosť a ochranu vodných zdrojov na Zemi. Podľa Organizácie Spojených národov sú 2 miliardy ľudí bez prístupu k nezávadnej pitnej vodeči je sužovaných nedostatkom vody.

    Tento deň sme si so žiakmi vyskúšali výnimočnosť vody niekoľkými pokusmi – urobili sme si lávovú lampu, farebný dážď vo fľaši, pozorovali sme prečo neošúpaný pomaranč pláva na vode a ošúpaný klesá ku dnu. Súťažili sme v rýchlosti lovenia rýb a skladania modelu žaby, zisťovali sme čo sa stane so šiškou vo vode. Prečítali sme si časopis Vodník, ktorý pripravujú Východoslovenské vodárne a zapojili sme sa do súťaže o hodnotné ceny. Tí, ktorí to nestihli v škole, tak môžu urobiť kedykoľvek do 22.4.2024 na tejto internetovej stránku: https://online.fliphtml5.com/xrtaz/angk/#p=18. Držíme palce 😊

  • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

    V piatok 22. marca 2024 sa v priestoroch Gymnázia svätej Moniky v Prešove stretli žiaci a študenti základných a stredných škôl, pre ktorých „Biblia – kniha kníh“ nie je knihou neznámou. Na dekanátnom kole Biblickej olympiády našu školu reprezentovalo družstvo v zložení Nina Keruľ-Kmecová (5. A), Barbora Čuhová (7. A) a Amadea Magdošková (7. A). Spoločnou témou vybraných kapitol knihy Genezis, knihy Daniel, Žalmu 27 a Evanjelia podľa Jána bola vytrvalosť vo viere. Všetci účastníci 22. ročníka olympiády riešili biblické úlohy v piatich súťažných kolách. Napriek tomu, že naše dievčatá sa v náročnej súťaži neumiestnili na popredných miestach, za svoju zanietenosť a usilovnosť si zasluhujú pochvalu.

  • SVETOVÝ DEŇ DIVADLA PRE DETI A MLÁDEŽ: UDRI PASTIERA

    Naša škola hľadá možnosti, ako by v rámcoch, v ktorých musí fungovať, mohla ponúkať žiakom pridanú hodnotu, niečo navyše. K tomu sme si 20. marca pripomenuli Svetový deň divadla pre deti a mládež. Aj preto sa krátko nato – v nedeľu 24. marca – mohli žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastniť večerného divadelného predstavenia Udri pastiera v prešovskom Divadle Viola. Nielen za posledné obdobie ide o jednu z najlepších inscenácií realizovaných na východnom Slovensku. Na pozadí temných križovatiek 20. storočia hovorí o živote prešovského gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča – pre katolíkov blahoslaveného mučeníka, pre židov Spravodlivého medzi národmi, pre ostatných hrdinu svedomia. V hlavnej úlohe sa predstavil Jevgenij Libezňuk (o. i. nositeľ Ceny Jozefa Kronera, ocenenia Dosky atď.), ktorého pravidelní návštevníci divadla poznajú ako vynikajúceho herca a ostatní ako známeho baču z reklamy na nemenovaný obchodný reťazec. Nevšedne hlboká inscenácia vychádza z rovnomennej nedokončenej prózy skvelého rozprávača Vincenta Šikulu, ktorý zomrel pri jej písaní na zlyhanie srdca – dá sa povedať, že nevydržalo premýšľanie o tom všetkom, čím si mučeník Gojdič musel prejsť vo väzniciach socialistického Československa. Žiaci si okrem spoznania obdivuhodného príbehu Pavla Petra Gojdiča – skutočného hrdinu a navyše človeka priamo z nášho regiónu – mohli naplno uvedomiť hrôzy komunistického totalitného režimu a možno aspoň trochu precítiť vďačnosť za slobodu, v ktorej môžeme žiť. A to nehovoríme o divadelnom kumšte, s ktorým sa ako žiaci bežne nezvyknú stretávať. 

  • ČITATEĽSKÝ MARATÓN

    V týždni od 18. do 22. marca sa aj naša škola zapojila do 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu "Čítajme si…”, ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom podujatia bolo podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť do čitateľského maratónu čo najväčší počet detí, ktoré čítali súčasne v danom termíne vo viacerých mestách, obciach, knižniciach a iných miestach na Slovensku. Z našej školy sa zapojilo 115 žiakov a pod vedením učiteľov a vychovávateľov každý nahlas prečítal ten-ktorý úryvok z vybraných kníh a potom sa podpísal na spoločný plagát. Každý žiak dostal knižnú záložku, nálepku a bol oboznámený o tom, kedy a ako môže Linku detskej istoty kontaktovať (tel. č. 116 111). Ďakujeme všetkým deťom, ktoré čítali, a všetkým učiteľom, ktorí touto cestou podporili u nich záujem o čítanie, o knihy: „Siahajme po nich, pretože knihy robia ľudí šťastnejšími, múdrejšími, bohatšími!“

  • DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA

    Všetky ľudské práva začínajú od počatia človeka. Aj vojny vo svete sú len prejavom neúcty k hodnote ľudského života; to spomenula už Matka Tereza pri preberaní Nobelovej ceny za mier v roku 1979. Preto si každý rok 25. marca pripomíname medzinárodný Deň počatého dieťaťa, aby sa úcta k životu šírila, menila našu spoločnosť a rúcala ľahostajnosť voči tomuto neospravedlniteľnému zlu. K tomuto dňu sa na Slovensku súbežne a logicky pridáva aj Deň zápasu za ľudské práva na výročie Sviečkovej manifestácie v Bratislave v roku 1988. Základným, neodňateľným a nescudziteľným ľudským právom je a navždy aj bude právo na život. Pripomínať si život ako najväčšiu hodnotu získalo na význame zvlášť v tomto tragickom čase vojen na Ukrajine, v Palestíne a v iných častiach sveta, keď sa opäť raz na ľudský život pozerá ako na otázku dennej štatistiky počtu obetí, keď sa stráca pohľad na individuálne ľudské príbehy či tragédie a absolútna hodnota každého jedného ľudského života je denne pošliapavaná. Úcta a ochrana života vo všetkých jeho fázach sa stala preto témou aj na vyučovacích hodinách v našej škole, kde si žiaci mohli okrem iného zahrať edukačnú hru Neviditeľný človek, chytiť do svojich dlaní model desaťtýždňového nenarodeného dieťaťa, pozrieť sa na odznak s jeho malými nožičkami, oboznámiť sa so symbolikou bielej stužky a najmä pripomenúť si tú jednoduchú pravdu, že tak ako sa beží od štartu po cieľ, život prebieha od počatia až po prirodzenú smrť a zaslúži si absolútnu úctu a ochranu. 

  • PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

    Jedinečnosť každého človeka a oslavu rozmanitosti života sme si v našej škole opäť pripomenuli "Ponožkovou výzvou" 21. marca na Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, príležitosť na prácu či vôbec možnosť narodiť sa ešte stále nie sú samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život. Na výzvu pekne zareagovali žiaci z celej školy. Neostalo však iba pri ponožkách. Veľká časť žiakov sa mohla na vyučovaní stretnúť s tematickými hudobnými klipmi a aktuálnymi videami, ktoré predstavujú inklúziu ľudí s Downovým syndrómom. A navyše ôsmaci si mohli pozrieť aj oceňovaný dokumentárny film "Niečo naviac" (2018) o jedinečnom dievčati Dorotke, ktoré si splnilo svoj sen stať sa herečkou.

  • MEDZINÁRODNÝ TÝŽDEŇ FINANCIÍ

    Naša škola sa aktívne zapojila do projektu Medzinárodný týždeň financií (18. - 22. 3. 2024). Žiaci siedmeho a šiesteho ročníka realizovali projekty "Založ si vlastnú banku" a "Projekt Koláč", ktoré boli zamerané na finančnú gramotnosť a podnikateľské schopnosti. Tieto projekty ponúkli našim žiakom možnosť naučiť sa o dôležitosti financií a podnikania prostredníctvom praktických skúseností. Cieľom bolo nielen demonštrovať svoju kreativitu, ale aj získať základné vedomosti o fungovaní bánk a financiách, rozvíjať schopnosť plánovať a organizovať. Deviataci a ôsmaci si otestovali svoje vedomosti v Európskom kvíze o peniazoch, hospodárstve a finančných záležitostiach. Ich zapojenie a úsilie svedčia o ich záujme o tému peňazí a finančnej gramotnosti. Tieto projekty nám pripomenuli, že vzdelávanie o peniazoch a finančnej gramotnosti je nevyhnutné pre úspešný život v dnešnom svete. Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom a učiteľom, ktorí sa zapojili a svojimi jedinečnými prístupmi, nápadmi a tvorbou prispeli k úspechu týchto projektov.

  • DNI S TÁLIOU

    Taký je názov regionálnej súťažnej prehliadky amatérskych divadelných súborov, ktorej sa 13. marca 2024 zúčastnili aj štrnásti žiaci z našej školy. Na javisku Historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove predviedli svoje herecké schopnosti niekoľkí žiaci 7., 8. a 9. ročníka. Krátkou hrou s názvom Letné lásky si absolútne získali publikum, ktoré ich odmenilo búrlivým potleskom. Napokon v konkurencii základných umeleckých škôl obhájili naši herci minuloročné umiestnenie v bronzovom pásme. Tešíme sa z tohto úspechu, ale aj z toho, že v dnešnej technológiami presýtenej dobe majú deti záujem o divadlo.

  • SPISOVATELIA V ŠKD

    Náš Školský klub detí poctila prednedávnom vzácna a zaujímavá návšteva. Manželia Peter a Eva Bombarovci k nám prišli z Košíc, aby nám predstavili knihu Čarovné kreslo. „Jedného rána sa vonku na ulici objaví kreslo, ku ktorému sa nik nehlási. Druháčka Olinka so svojím kamarátom Adamom zistia, že sa dá otvoriť. Čo asi bude vo vnútri? Olinka si myslí, že len obyčajná diera plná pavučín, ale Adam to rozhodne nenechá len tak. Veľké dobrodružstvo nenápadne začína ...“ Dobrodružstvo pre deti, ktoré milujú knihy, chcú spolu s hlavnými hrdinami prežívať fantastické príbehy a  neboja sa neznámeho.  Milí autori nám vysvetlili, ako vzniká literárna postava a aký čas potrebujeme na napísanie knihy. Dozvedeli sme sa aj to, kde berú spisovatelia inšpiráciu, kedy a kde ich najčastejšie kope múza.  Okrem literárneho umenia môžeme v knihe obdivovať aj autorkine výtvarné umenie, jej ilustrácie sú pútavé a veľmi vhodne dopĺňajú obsah knihy. Žiaci sa tejto diskusie zúčastnili s veľkým záujmom a radosťou. Veľmi sa tešíme, že máme žiakov, ktorí radi čítajú, a to nielen v marci, ale počas celého školského roka. Nie nadarmo sa hovorí: „ Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.“ (Alan Bennett) Buďme kreatívni, spoznávajme, odhaľujme, bádajme = ČITAJME. 

     Drahí spisovatelia, Peter a Eva Bombarovci, ďakujeme, že ste v nás zapálili plamienok predstavivosti a chuti objavovať nové vedomosti. 

  • EXKURZIA– výstava minerálov, skamenelín a drahých kameňov

    V piatok 15.3. sme sa s deviatakmi vybrali na zaujímavú výstavu do Prešova, na ktorej si zopakovali svoje vedomosti z biológie o mineráloch, horninách a skamenelinách.

    Výstavy sa zúčastnilo viac ako 30 vystavovateľov  zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. Obdivovali sme množstvo krásnych zberateľských kúskov z celého sveta, doplnili sme školskú zbierku a neodišli sme ani bez farebných suvenírov. O rok pozývame všetkých obdivovateľov pokladov našej Zeme.

  • AKO CHUTÍ CHLIEB?

    Viete, ako chutí chlieb? V utorok dvanásteho marca si to naši prváci vyskúšali, ochutnali chlebík, naučili sa písať Ch. Modelovali si z plastelíny, ktorú si sami vyrobili. Zažili sme vyučovanie plné zábavy. Chlebík, ktorý nám doniesla pani učiteľka, nám veľmi chutil. Posilnení sme tak ľahko písali nové písmeno  – Ch. Prečítali sme si text o tom, ako voľakedy piekli chlieb, naučili sme sa, že chlebík si vážime a nevyhadzujeme ho do odpadkov. EKO plastelínu sme si vyrobili z múky, vody a soli. Blokové vyučovanie sme ukončili modelovaním písmena Ch a iných vecí, ktoré máme na výstavke. Dnešné vyučovanie sa nám vydarilo!

  • BOL U NÁS VALENTÍN ŠEFČÍK!

    Marec – mesiac už tradične venovaný špeciálne knihám – sme začali naozaj vo veľkom štýle. Hneď v utorok po jarných prázdninách nás navštívil jeden z najznámejších súčasných slovenských básnikov, ktorý svoju poéziu píše predovšetkým pre detského čitateľa, autor doposiaľ približne piatich stoviek publikovaných i nepublikovaných básní a piatich kníh detskej poézie Valentín Šefčík. Autora nebolo treba publiku, ktoré tvorili žiaci 3. až 6. ročníka, špeciálne predstavovať. Jeho knihy patria v našej školskej knižnici medzi obľúbené tituly a  Šefčíkové veršované texty si zasa naši žiaci často sami vyberajú na recitáciu na Hviezdoslavov Kubín. Počas literárnej besedy sa žiaci mohli dozvedieť veľa zaujímavostí zo života a tvorby pána Šefčíka. Autor svoje preslovy popretkával množstvom veselých básní, ktoré vyvolávali medzi žiakmi spontánny potlesk, ale aj údiv nad virtuozitou Šefčíkových veršov. Tie často podával zaujímavou interaktívnou formou, ktorá obecenstvo priamo vťahovala do jeho poetického sveta. Nečudo, že po hlavnej časti besedy nasledovalo množstvo otázok, ktorými naši žiaci doslova zasypali vzácneho hosťa. Z následnej autogramiády sme ho museli až vyslobodiť :-) Valentínovi Šefčíkovi ďakujeme za príjemne strávený čas a oduševnenie pre poéziu, ktoré vyvolal medzi žiakmi svojím pútavým rozprávaním o poézii. 

  • PRED ŠKOLOU OPÄŤ KVITNÚ ŽLTÉ ŠAFRANY

    Medzinárodný projekt Šafran je realizovaný v spolupráci s Nadáciou Írska pre vzdelávanie o holokauste (HETI) a Múzeom židovskej kultúry SNM v Bratislave. Cieľom projektu je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu cez druhú svetovú vojnu. Na počesť ich pamiatky zasadili na jeseň žiaci 9. ročníka už po tretí raz cibuľky žltých šafranov, ktoré nám pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Keď pôjdete okolo skalky pred našou školou, zahľaďte sa na chvíľu na žlté šafrany či krokusy a venujte (nielen) detským obetiam nezmyselných vojen svoju tichú modlitbu či spomienku. 

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

    Na jubilejný 70. ročník najstaršej a najznámejšej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy na Slovensku sme nezabudli ani v tomto roku, a preto sa po triednych kolách tí najlepší recitátori z jednotlivých tried mohli stretnúť v piatok 23. februára na veľkom školskom finále, kde sa rozhodovalo o postupujúcich do ďalšej fázy súťaže. Tento rok sme sa zároveň venovali aj dvom výročiam spätým s nezabudnuteľným básnikom Milanom Rúfusom, ktoré sme si pripomenuli počas prebiehajúceho školského roka – a to 95 rokov od jeho narodenia v Závažnej Porube na Liptove a 15 rokov od jeho úmrtia v Bratislave. Krátke pásmo o Rúfusovi sme ukončili básnikovou tematicky naliehavou Modlitbou za mier: "Napomeň našich otcov, / Bože nad hviezdami, / nech trochu myslia, čo sa stane s nami, / keď začnú vojnu / a všetky svoje hnevy / vylejú na seba. // Tie hnevy ako plevy / pokazia zem, / i nebo bude choré. // Napomeň našich otcov, / Ty, tam hore. // Že sa to nesmie, / že ako Ty si svätý, / aj zem je svätá, / veď chodia po nej deti." – Porota opäť raz nemala ľahkú úlohu rozhodnúť o poradí jednotlivých vystupujúcich. Ocenenie si zaslúži každý, kto urobil dobrovoľne niečo navyše, popracoval na sebe, na svojom rečníckom prejave, kto našiel odvahu predstúpiť pred publikum a predovšetkým pred nevyspytateľnú trojčlennú porotu v už klasickej zostave. Po ľútom boji nakoniec porotcovia rozhodli, že diplomy a knižné ocenenia patria týmto žiakom: 

    Kategória I. (1.  4. roč.):

    1. Alexandra Priščáková (3. A) – postup do okresného kola

    2. Ela Marcinková (2. A)

    3. Jasmína Pastirová (4. A)

    3. Jonatán Vaščák (3. A)

    Kategória II. (5.  9. roč.  poézia):

    1. Adrián Kolenič (7. A)

    2. Tomáš Jacko (5. A)

    3. Zoja Dankaničová (5. A) 

    Kategória III. (5.  6. roč.  próza):

    1. Joseph Nathanael Hatok (6. A) – postup do okresného kola

    Kategória IV. (7.  9. roč.  próza):

    1. Kristína Sopková (8. A) – postup do okresného kola

  • DIVADIELKO GAŠPARKO

    Literárno-dramatické umenie je dôležitou súčasťou primárneho vzdelávania, a preto dopĺňame naše vzdelávacie aktivity návštevou divadelných predstavení pre deti. Teraz sme však nikam nemuseli chodiť my, ale divadlo prišlo za nami. Konkrétne teta Iveta z Divadielka Gašparko nám ponúkla veselý i poučný príbeh o tom, že aj čert - aby sme boli presní, slušný čert - sa môže dostať do neba, aj keď nešťastnou náhodou... Napriek tomu, že počasie za oknami už zimu ani trocha nepripomína, my sme sa k nej vrátili v rozprávke Ako sa Floriš do neba dostal. A to nie je všetko, pretože teta Iveta nám ukázala, ako si môžeme vyrobiť bábky, a členky krúžku „Poď sa hrať“ si mohli vyskúšať, aké je to stáť zaoponou. Fotografie sú z tvorivej dielne pre členov krúžku po bábkovom predstavení. 

  • Okresné kolo vo florbale dievčat - základná skupina

    Petrovanianske družstvo dievčat v zložení Barborka Čuhová, Mia Kiššová, Sára Demčová, Terézia Sabolová, Kamila Krivá, Daniela Wenigrová, Alica Jurková, Eliška Uhrinová, Amadea Magdošková, Patrícia Pavlišinová, Sofia Štofančíková, Nelly Krakovská patrí medzi štyri najlepšie družstva v okrese Prešov. Svojim dnešným bojovným výkonom si zabezpečili postup do finále v okresnom kole dievčat vo florbale. V priebehu  základného kola získali víťazstvo nad ZŠ Chminianska Nová Ves 7:0, remízu s ZŠ s MŠ Kapušany 0:0  a nakoniec v semifiinále zvíťazili nad ZŠ s MŠ Fintice 4:3. Dievčatám gratulujeme k dosiahnutému výsledku a držíme palce v ďašich zápasoch.

    Ďakujeme našim sponzorom Petrovi Čuhovi a Adriánovi Kiššovi, ktorí nás podporili. 

  • Oznámenie o výsledku volieb do RŠ 22.02.2024

    Vážení rodičia, 

    oznamujeme Vám výsledok volieb zákonných zástupcov základnej školy do Rady školy pri Spojenej škole, Petrovany 274.

    Zoznam zvolených kandidátov do RŠ podľa počtu získaných hlasov:

    1. Mgr. Peter Hatok - 20 hlasov

    2. Adrián Kišš - 17 hlasov

    3. Mgr. Marcela Jacková - 13 hlasov

     

                                                                                        Mgr. Gabriela Kazimírová

                                                                                         poverená riaditeľka školy

  • Oznámenie o výsledku volieb do RŠ zo dňa 20.02.2024

    Vážení rodičia,

    dňa  20.02.2024 sa konali voľby  zákonných zástupcov žiakov základnej školy do Rady školy pri Spojenej škole, Petrovany 274.

    Vzhľadom na skutočnosť, že sa ich nezúčastnila nadpolovičná väčšina  voličov, voľby sú NEPLATNÉ.

    Druhé kolo  volieb sa uskutoční vo štvrtok 22.02.2024 od 12.30 hod. do 16.00 hod.

                                                                                                                    Mgr. Gabriela Kazimírová        

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola, Petrovany 274
    Petrovany 274
  • +421 51 77 97 758 - Materská škola, Petrovany 275

Fotogaléria