• MIMORIADNA VÝLUKA: V ŠKOLE STOJA VLAKY OD VÝMYSLU SVETA

    A to doslova. V Petrovanoch je aktuálne najvyššia koncentrácia vlakov na meter štvorcový na celom svete. V priestoroch našej základnej školy totiž vďaka veľkej láskavosti a ochote Poštového múzea z Banskej Bystrice nájdete od 17. do 29. apríla 2024 jedinečnú výstavu "Železnice na svetových známkach". Vďaka stovkám unikátnych poštových známok z každého kúta sveta môžu všetci záujemcovia, fanúšikovia železníc, vlakov, ale aj filatelistiky, spoznať históriu železničnej dopravy od prvých parných strojov až po súčasné najmodernejšie vlakové súpravy. A okrem toho i geografiu celej zemegule. Popritom možno niekto navyše opäť prepadne čaru poštových známok a zahorí vášňou k ich zbieraniu a filatelistike vôbec. Nezmeškajte túto neopakovateľnú príležitosť a príďte sa pozrieť na poštové známky s vlakmi od výmyslu sveta. 

  • SLÁVIK SLOVENSKA

    Každoročne sa naša škola zapája do súťaže v speve ľudovej piesne Slávik Slovenska, ktorej garantom je známy spevák Peter Dvorský. Kamilka Krivá nás reprezentovala od prvého ročníka s malou kovidovou prestávkou každý rok. Aj keď tento posledný rok nezískala ocenenie, ďakujeme jej za peknú reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v spievaní aj naďalej!

  • DEŇ FLORBALU

    Je to už deviaty rok, čo bol 12. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň florbalu v rámci osláv 30. výročia založenia medzinárodnej florbalovej federácie. Hodiny telesnej výchovy sa preto niesli v duchu tohto populárneho športu.

  • DEŇ RODINY

    Milí žiaci,

    škola, získavanie nových vedomostí i Vaši kamaráti sú pre Vás iste dôležití. Nepochybne radšej však trávite čas so svojimi najbližšími v rodine, či spoznávate krásy prírody na výletoch so svojimi rodičmi, starými rodičmi a súrodencami. Rodina má pre každého z nás nevyčísliteľnú hodnotu. A práve svetový deň rodiny, ktorý si každoročne pripomíname 15. mája nám túto hodnotu rodiny vyzdvihuje.

    Čo znamená rodina pre Teba?

    Každý z Vás sa môže vyjadriť výtvarným spracovaním danej témy, prípadne napísaním básne alebo úvahy, či rozprávania. Vaše výtvarne a literárne práce budú zaradené do 3 kategórií - 1. - 3. ročník, 4. - 6. ročník a 7. - 9. ročník.

    Tešíme sa na Vašu kreativitu a skvelé nápady!

  • SVET PODĽA HANY A ŽIDOVSKÁ SYNAGÓGA

    Sloboda, pravda, právo na pravdu a právo na život sú neustále vystavované ťažkým skúškam. Skúškam, ktoré podstupujeme ako jednotlivci každý sám, ale ako spoločnosť i všetci spolu. Životný príbeh výnimočnej nemeckej filozofky, politologičky a publicistky židovského pôvodu Hannah Arendtovej, lemovaný túžbou nájsť pravdu a ľudskosť navzdory peklám 20. storočia, môže byť inšpiráciou pre každého z nás. Jej myšlienky zostávajú stále pôsobivé a ich posolstvo postupom času ešte silnie. Aj preto sme sa 9. apríla s dvomi najstaršími triedami našej školy vybrali na nevšedné divadelné predstavenie Svet podľa Hany do prešovského Divadla Viola, kde nás okrem predstavenia so silným životným príbehom hlavnej hrdinky a hlbokými myšlienkami čakal aj rozbor hry s lektorkou, vďaka čomu mohli naši žiaci nahliadnuť i do zákulisia tohto divadla a takto viac preniknúť do podstaty hry. Na divadlo sme potom tematicky nadviazali exkurziou v pobočke Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry v Prešove, keď sme navštívili najkrajšiu židovskú synagógu na Slovensku a jednu z troch najkrajších v strednej Európe, kde sme sa nezoznámili len s úžasnou sakrálnou architektúrou maurského štýlu, ale aj s dejinami židovského národa od Abraháma až po jeho súčasnosť v Prešove. Návštevu neobyčajnej inscenácie Svet podľa Hany a rovnako i výnimočnej prešovskej židovskej synagógy môžeme všetkým len odporúčať. 

  • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA PRE ŠKOLSKÝ ROK 2024/25

     Milí rodičia budúcich prváčikov, 

    všetky dôležité informácie k zápisu detí do 1. ročníka si môžete prečítať v prílohe - Informácie o zápise do 1.ročníka pre školský rok 2024/25. 

     Možnosti zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky:

    1. možnosť: Vyplnením elektronickej prihlášky prostredníctvom odkazu "Elektronická   prihláška" priamo z pohodlia domova. Prihláška je sprístupnená od web sídle školy od 22.3.2024.  Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je v tomto prípade tlačivo Vyhlásenie o pravdivosti údajov (príloha č.3). Uvedené tlačivo predloží zákonný zástupca   pri zápise dieťaťa.

    2. možnosť: Vytlačiť prihlášku v listinnej podobe (príloha č. 1) , ktorú vyplnia a podpíšu obaja zákonní zástupcovia. Vyplnenú prihlášku je potrebné osobne doručiť do školy najneskôr v deň zápisu.   

  • MÚZEUM SOLIVAR

    „Zdar Boh“ – pozdrav všetkých baníkov Slovenska privítal 27.3.2024 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka na Solivare pri Prešove, kde sa zúčastnili exkurzie v jednej z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku. Ide o unikátny komplex objektov na čerpanie a varenie soli zo 17. stor. Pozreli sme si Gápeľ – dômyselné zariadenie na čerpanie soľanky pomocou konských záprahov. Stáli sme pod drevami, ktoré majú cca 400 rokov a obdivovali sme technickú zručnosť vtedajších majstrov. Naša prehliadka pokračovala v Četerni, Varni František a Sklade soli, ktorý sa po ničivom požiari v roku 1986 podarilo kompletne zrekonštruovať a v roku 2016 bol otvorený pre verejnosť.

    Halit – kamenná soľ je minerál, chemicky chlorid sodný - NaCl, ktorého najväčšie zásoby sa na Slovensku nachádzajú v Zbudzi pri Michalovciach. Na halit bohatá soľanka sa ťažila práve v Solivare pri Prešove. Ťažba je momentálne ukončená a nepredpokladá sa jej obnovenie. Posledný kilogram soli sa na Slovensku vyrobil v roku 2009.

  • OZNAM

    OZNAM

    Vážení rodičia,

    pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa bude konať podľa pokynov triednych učiteľov vo štvrtok 11.04.2024 o 15.30 hod.   

    Program: informovanie zákonných zástupcov o výchovno-vzdelávacích výsledkoch a správaní žiakov za 3/4 školského roka 2023/2024.

    Žiadame zákonných zástupcov, aby využili možnosť rezervácie konzultácie s vyučujúcim prostredníctvom EduPage. 

  • OZNAM

    OZNAM

    Riaditeľka Spojenej školy Petrovany Mgr. Kazimírová Gabriela v súlade s § 150, ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom 1. a 2.stupňa na deň 08.04.2024 (pondelok) z organizačných dôvodov riaditeľské voľno (Metodický deň učiteľov).

    Súkromná školská výdajňa ACEM a ŠKD sú v uvedený deň mimo prevádzky . 

                                                                                                      Mgr. Gabriela Kazimírová

  • MESIAC V NAŠOM ŠKD

    Prvý jarný mesiac sme sa v školskom klube určite nenudili. Čítanie nás baví bola týždenná aktivita, kde staršie deti pútavými príbehmi rozveselili mladších. Aby sme sa v  tajomných stranách kníh nestratili, vyrobili sme si pestré záložky, ktoré putovali aj pre našich rovesníkov zo ZŠ Družstevná pri Hornáde. Rozprávkový kvíz a beseda so spisovateľmi preverili našu čitateľskú gramotnosť, komunikačný talent a tímovú spoluprácu. Na znak solidarity sme si navliekli 2 rozličné ponožky a ukázali sme, že nám osudy slabších nie sú ľahostajné. Deň vody sme prežili pohrúžení do zaujímavostí, aktivít, kvízov, hier a faktov, ktoré poukazujú na význam a dôležitosť ochrany vody ako vzácneho zdroja. Marec patril aj veľkonočným zvykom a tradíciám, tvorivým dielňam, kde sme vyrábali rôzne jarné a veľkonočné dekorácie. Náš ŠKD je priestor, kde sa učíme, komunikujeme, vytvárame a podporujeme hodnoty úcty, lásky, tolerancie a vzájomného rešpektu. Tešíme sa, že čas, ktorý spoločne trávime, je plný nových zážitkov a pozitívnych emócií, ktoré prináša najmä spoločné a vzájomne obohacujúce zážitkové učenie.

  • POČÚVAJ MA!

    V stredu 20.3.2024 sa žiaci 5. až 8. ročníka zúčastnili predstavenia pre deti a mládež, ktoré bolo venované boju proti násiliu a kyberšikane.

    Na chvíľu sa stali súčasťou príbehu o dvoch mladých ľuďoch, kyberšikane a jej vplyve na ich osudy. Deti nám mnohokrát o šikane nepovedia, svoje problémy riešia po svojom. Do ich života sa často vkráda násilie...

    Nenechajme ich v tom samých a povedzme násiliu v akejkoľvek podobe NIE!

  • VESELÁ ŠTIPCOVAČKA

    Aj takto netradične sa môžeme naučiť počítať peniaze. V rámci týždňa finančnej gramotnosti sme sa na prvom stupni učili poznávať európske platidlá. Išlo nám to celkom dobre, čo poviete?

  • MORENA

    Na hodine hudobnej výchovy sme si so štvrtáčkami vyrobili takúto Morenu, staroslovanskú bohyňu zimy a smrti. Starí Slovania verili, že keď ju zapália a hodia do rieky, z osady odíde zlo, choroba aj smrť.

  • OZNAM

    Važení rodičia, milí žiaci. 

    Veľkonočné prázdniny trvajú od 28.03.2024 do 02.04.2024. Žiaci sa do školských lavíc vracajú v stredu 03. 04.2024.

    Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov vám praje kolektív Spojenej školy Petrovany. 

  • SVETOVÝ DEŇ VODY – 22.3.2024

    Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je VODA PRE MIER. Cieľom je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, ako aj jej znečistenie môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete.

    22. marca sa od roku 1993 po celom svete oslavuje Svetový deň vodyValné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň na pripomenutie si dôležitosti vody pre celú našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazuje na starostlivosť a ochranu vodných zdrojov na Zemi. Podľa Organizácie Spojených národov sú 2 miliardy ľudí bez prístupu k nezávadnej pitnej vodeči je sužovaných nedostatkom vody.

    Tento deň sme si so žiakmi vyskúšali výnimočnosť vody niekoľkými pokusmi – urobili sme si lávovú lampu, farebný dážď vo fľaši, pozorovali sme prečo neošúpaný pomaranč pláva na vode a ošúpaný klesá ku dnu. Súťažili sme v rýchlosti lovenia rýb a skladania modelu žaby, zisťovali sme čo sa stane so šiškou vo vode. Prečítali sme si časopis Vodník, ktorý pripravujú Východoslovenské vodárne a zapojili sme sa do súťaže o hodnotné ceny. Tí, ktorí to nestihli v škole, tak môžu urobiť kedykoľvek do 22.4.2024 na tejto internetovej stránku: https://online.fliphtml5.com/xrtaz/angk/#p=18. Držíme palce 😊

  • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

    V piatok 22. marca 2024 sa v priestoroch Gymnázia svätej Moniky v Prešove stretli žiaci a študenti základných a stredných škôl, pre ktorých „Biblia – kniha kníh“ nie je knihou neznámou. Na dekanátnom kole Biblickej olympiády našu školu reprezentovalo družstvo v zložení Nina Keruľ-Kmecová (5. A), Barbora Čuhová (7. A) a Amadea Magdošková (7. A). Spoločnou témou vybraných kapitol knihy Genezis, knihy Daniel, Žalmu 27 a Evanjelia podľa Jána bola vytrvalosť vo viere. Všetci účastníci 22. ročníka olympiády riešili biblické úlohy v piatich súťažných kolách. Napriek tomu, že naše dievčatá sa v náročnej súťaži neumiestnili na popredných miestach, za svoju zanietenosť a usilovnosť si zasluhujú pochvalu.

  • SVETOVÝ DEŇ DIVADLA PRE DETI A MLÁDEŽ: UDRI PASTIERA

    Naša škola hľadá možnosti, ako by v rámcoch, v ktorých musí fungovať, mohla ponúkať žiakom pridanú hodnotu, niečo navyše. K tomu sme si 20. marca pripomenuli Svetový deň divadla pre deti a mládež. Aj preto sa krátko nato – v nedeľu 24. marca – mohli žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastniť večerného divadelného predstavenia Udri pastiera v prešovskom Divadle Viola. Nielen za posledné obdobie ide o jednu z najlepších inscenácií realizovaných na východnom Slovensku. Na pozadí temných križovatiek 20. storočia hovorí o živote prešovského gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča – pre katolíkov blahoslaveného mučeníka, pre židov Spravodlivého medzi národmi, pre ostatných hrdinu svedomia. V hlavnej úlohe sa predstavil Jevgenij Libezňuk (o. i. nositeľ Ceny Jozefa Kronera, ocenenia Dosky atď.), ktorého pravidelní návštevníci divadla poznajú ako vynikajúceho herca a ostatní ako známeho baču z reklamy na nemenovaný obchodný reťazec. Nevšedne hlboká inscenácia vychádza z rovnomennej nedokončenej prózy skvelého rozprávača Vincenta Šikulu, ktorý zomrel pri jej písaní na zlyhanie srdca – dá sa povedať, že nevydržalo premýšľanie o tom všetkom, čím si mučeník Gojdič musel prejsť vo väzniciach socialistického Československa. Žiaci si okrem spoznania obdivuhodného príbehu Pavla Petra Gojdiča – skutočného hrdinu a navyše človeka priamo z nášho regiónu – mohli naplno uvedomiť hrôzy komunistického totalitného režimu a možno aspoň trochu precítiť vďačnosť za slobodu, v ktorej môžeme žiť. A to nehovoríme o divadelnom kumšte, s ktorým sa ako žiaci bežne nezvyknú stretávať. 

  • ČITATEĽSKÝ MARATÓN

    V týždni od 18. do 22. marca sa aj naša škola zapojila do 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu "Čítajme si…”, ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom podujatia bolo podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť do čitateľského maratónu čo najväčší počet detí, ktoré čítali súčasne v danom termíne vo viacerých mestách, obciach, knižniciach a iných miestach na Slovensku. Z našej školy sa zapojilo 115 žiakov a pod vedením učiteľov a vychovávateľov každý nahlas prečítal ten-ktorý úryvok z vybraných kníh a potom sa podpísal na spoločný plagát. Každý žiak dostal knižnú záložku, nálepku a bol oboznámený o tom, kedy a ako môže Linku detskej istoty kontaktovať (tel. č. 116 111). Ďakujeme všetkým deťom, ktoré čítali, a všetkým učiteľom, ktorí touto cestou podporili u nich záujem o čítanie, o knihy: „Siahajme po nich, pretože knihy robia ľudí šťastnejšími, múdrejšími, bohatšími!“

  • DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA

    Všetky ľudské práva začínajú od počatia človeka. Aj vojny vo svete sú len prejavom neúcty k hodnote ľudského života; to spomenula už Matka Tereza pri preberaní Nobelovej ceny za mier v roku 1979. Preto si každý rok 25. marca pripomíname medzinárodný Deň počatého dieťaťa, aby sa úcta k životu šírila, menila našu spoločnosť a rúcala ľahostajnosť voči tomuto neospravedlniteľnému zlu. K tomuto dňu sa na Slovensku súbežne a logicky pridáva aj Deň zápasu za ľudské práva na výročie Sviečkovej manifestácie v Bratislave v roku 1988. Základným, neodňateľným a nescudziteľným ľudským právom je a navždy aj bude právo na život. Pripomínať si život ako najväčšiu hodnotu získalo na význame zvlášť v tomto tragickom čase vojen na Ukrajine, v Palestíne a v iných častiach sveta, keď sa opäť raz na ľudský život pozerá ako na otázku dennej štatistiky počtu obetí, keď sa stráca pohľad na individuálne ľudské príbehy či tragédie a absolútna hodnota každého jedného ľudského života je denne pošliapavaná. Úcta a ochrana života vo všetkých jeho fázach sa stala preto témou aj na vyučovacích hodinách v našej škole, kde si žiaci mohli okrem iného zahrať edukačnú hru Neviditeľný človek, chytiť do svojich dlaní model desaťtýždňového nenarodeného dieťaťa, pozrieť sa na odznak s jeho malými nožičkami, oboznámiť sa so symbolikou bielej stužky a najmä pripomenúť si tú jednoduchú pravdu, že tak ako sa beží od štartu po cieľ, život prebieha od počatia až po prirodzenú smrť a zaslúži si absolútnu úctu a ochranu. 

  • PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

    Jedinečnosť každého človeka a oslavu rozmanitosti života sme si v našej škole opäť pripomenuli "Ponožkovou výzvou" 21. marca na Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, príležitosť na prácu či vôbec možnosť narodiť sa ešte stále nie sú samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život. Na výzvu pekne zareagovali žiaci z celej školy. Neostalo však iba pri ponožkách. Veľká časť žiakov sa mohla na vyučovaní stretnúť s tematickými hudobnými klipmi a aktuálnymi videami, ktoré predstavujú inklúziu ľudí s Downovým syndrómom. A navyše ôsmaci si mohli pozrieť aj oceňovaný dokumentárny film "Niečo naviac" (2018) o jedinečnom dievčati Dorotke, ktoré si splnilo svoj sen stať sa herečkou.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola, Petrovany 274
    Petrovany 274
  • +421 51 77 97 758 - Materská škola, Petrovany 275

Fotogaléria